witamina c

Kwas askorbinowy, znany potocznie jako Witamina C można zlokalizować w grupie nasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest częścią naszego życia. Znajdziemy go we wszystkich organizmach żywych. Wpływa na wiele procesów, zachodzących w ludzkim ciele, a jej braki niosą za sobą reperkusje zdrowotne. Bardzo ważne jest to, że musimy pozyskiwać ją z produktów spożywczych, ponieważ nasze ciało samodzielnie jej nie syntezuje.

Właściwości Witaminy C

Kwas askorbinowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Choć badania wykazały, że nie łagodzi objawów choroby, to przy regularnej suplementacji często pozwala na znaczne skrócenie jej czasu. Poza tym witamina C:

  • Działa przeciwnowotworowo,
  • Wspomaga gojenie ran,
  • Poprawia przyswajanie żelaza,
  • Wpływa na syntezę kolagenu, dzięki czemu dba o stan tkanki łącznej,
  • Uczestniczy w syntezie kortykosteroidów i wybranych neuroprzekaźników,
  • Ma korzystny wpływ na stan zębów i dziąseł,
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Witamina C w pożywieniu

Wielu z nas dostarcza organizmowi kwasu askorbinowego poprzez codziennie spożywane produkty. W niektórych z nich możemy znaleźć go naprawdę dużo. Niezwykle istotne jest jednak, że jest on bardzo wrażliwy na temperaturę i podczas obróbki termicznej łatwo się ulatnia. Witaminę C znajdziemy m.in. w:

  • Natce pietruszki,
  • Cytrusach,
  • Aceroli
  • Dzikiej róży,
  • Pomidorach,
  • Jarmużu,
  • Papryce,
  • Truskawkach,
  • Porzeczce,
  • Brokułach.

Aby dostarczyć organizmowi niezbędnej ilości tego cennego składnika zaleca się jego regularną suplementację.

Witamina C a kondycja stawów

Ze względu na fakt, iż witamina C bierze udział w syntezie kolagenu jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostno-stawowego. Osoby, które cierpią na jej niedobór często skarżą się na ból i obrzęk stawów. Niedobory kwasu askorbinowego mogą przekładać się na ilość i jakość mazi stawowej, której organizm produkuje po prostu za mało. Brak witaminy C wpływa również na strukturę stawów.

Suplementacja kwasu jest dobrym wyborem. W połączeniu z innymi składnikami jak np. kolagen, kwas hialuronowy czy MSM pomaga ona nie tylko utrzymać stawy i panewki stawowe w dobrej kondycji. Stanowi także nieodzowny element podczas ich regeneracji, gdy pacjent dotknięty jest różnego rodzaju schorzeniami układu kostno-stawowego.