Kolagen to jedno z najważniejszych białek występujących w ludzkim organizmie. Jest obecny prawie we wszystkich ludzkich tkankach. Stanowi podstawowy element budujący m.in. skórę, ścięgna, kości, stawy, rogówkę oka. Odpowiada za produkcję mazi stawowej oraz elastyczność i twardość chrząstki, nawilżenie skóry oraz prawidłowe odnawianie się naskórka. Wpływa na spoistość, wytrzymałość oraz elastyczność tkanki łącznej. Posiada również wyjątkową zdolność wiązania wody, dzięki czemu skóra utrzymuje prawidłową jędrność, elastyczność i napięcie.

Po 25. roku życia naturalnie zmniejsza się ilość włókien kolagenowych, a organizm traci zdolność ich odbudowywania. Wzmożona aktywność fizyczna dodatkowo nasila proces niszczenia kolagenu, dlatego bardzo istotna jest jego suplementacja w trakcie intensywnych ćwiczeń i treningów.

Niedobór kolagenu jest przyczyną zaburzeń ruchu, zesztywnienia stawów oraz bólów kręgosłupa, pojawiają się zmarszczki, cellulit, zmniejsza się nawilżenie i jędrność skóry.

Naturalny Kolagen Morski – to forma kolagenu pozyskiwana z ryb morskich, w tym przypadku występującego w Morzu Północnym i Bałtyku, Dorsza Atlantyckiego.

Badania (1) wykazują, że kolagen pozyskiwany z ryb przewyższa swoją efektywnością i przyswajalnością stosowany do tej pory kolagen ze skóry ssaków hodowlanych.

Kolagen jest również uznawany za eliksir młodości w medycynie estetycznej, polecany jest od wielu lat przez specjalistów dermatologów, kosmetologów oraz farmaceutów jako skuteczny sposób na zachowanie młodości. Jego zbawienne działanie pokryte naukowymi badaniami (2) doceniło wiele gwiazd dzięki czemu w Niemczech i Szwajcarii jego stosowanie jest elementem codziennej pielęgnacji wielu kobiet oraz mężczyzn.

Dlaczego produkt w proszku? 

Kolagen jest bardzo puszystą substancją, co oznacza, że utworzenie tabletki, która zawiera czysty kolagen jest niemożliwe. Jeśli spojrzymy na skład obojętnie jakiego preparatu kolagenowego w tabletkach to na pewno wśród pierwszych 3-4 pozycji w składzie znajdziemy utwardzacze i stabilizatory.

Jeśli chcemy uniknąć przyjmowania zbędnej chemii wybierzmy produkt w proszku. Kilka gram produktu łatwo rozpuści się w wodzie lub soku.

Jaki kolagen? 

RYBI! aby najpełniej odpowiedzieć na to pytanie, należy spojrzeć na to co wydarzy się w naszym organizmie po wypiciu kolagenu. Trafi on do układu pokarmowego, gdzie zostanie rozłożony do aminokwasów i w ich formie trafi do krwiobiegu. Kolagen pochodzenia rybiego jako jedyny ma profil aminokwasowy dodatkowo pobudzający nasz ustrojowy kolagen do zwiększonej produkcji.

skoro już jesteśmy przy wchłanialności kolagenu to kolejnym bardzo ważnym aspektem jest wielkość cząsteczki. Musi być ona odpowiednio mała, aby przenikać ścianę jelit.